virkmönster ängel

Skrivit 18.7.2011, 15:14. Läst av 29 personer.
En ängel är ett andeväsen, som förekommer till största delen inom de monoteistiska abrahamitiska religionerna judendom, kristendom och islam, och vars uppgift är att tjäna Gud. Oftast förekommer de i de tre religionernas respektive heliga skrifter som budbärare mellan människorna och Gud, men de är även beskrivna som väktare, rådgivare, domare och krigare. Läran om änglar kallas angelologi.

Motsatsen till en ängel inom kristen tradition är en demon, vilka istället för att tjäna Gud, anslutit sig till djävulen. Inom islam finns ett andeväsen som kallas djinner. De är varken motsats till änglarna, eller per definition onda. Demoner/djinner saknas i princip inom judendomen.

Änglarna är Guds budbärare, men deras främsta uppgift är att vara Hans rådförsamling. Somliga tror att vi har en skyddsängel som vakar över oss dag som natt, och enligt Dödahavsrullarna har varje människa en ond och en god ängel som ser över ens steg, den ena vill leda henne rätt på livets väg, den andra in på dödens.

Det är också en vanlig tro att man efter döden blir hämtad och ledsagad till himlen av änglar.

Många forskare är av uppfattningen att idén om änglar och demoner härstammar från zoroastrismen och kom till judarna under den Babylonska fångenskapen från den iranska profeten Zarathustra via det Persiska riket. Vissa texter inom judendomen tyder emellertid på att tanken om änglar kan ha existerat tidigare än så.naagonannan

2623
2
0
0
blogginlägg
kommentarer
favoriter
följare
Senaste bilderna:

Senaste blogginläggen:

Någon semester blev det
()

Jaha nu var det ekologi.
()

EM har väl varit?
()


" Ja jag tror att det finns änglar som skyddar oss. Men jag tror inte att någon kommer till himlen fö..."